Μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από την ημέρα του μαραθωνίου σας, και ήρθε η ώρα να βάλετε τις τελευταίες πινελιές. Αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε προκειμένου να διασφαλίσετε ότι θα φτάσετε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την κατάλληλη στιγμή.

Θετική σκέψη και κίνητρο

Είναι αρκετά συνηθισμένο τις τελευταίες αυτές μέρες ή και εβδομάδες να νιώθετε ότι όλο αυτό θέλετε να τελειώσει και όπως είπε και ένας φίλος, «θέλω να τελειώσουν τα πρέπει». Μείνετε θετικοί, αυτό μπορεί να συμβεί. Εκτελέστε το πρόγραμμά σας κατά γράμμα και μην κάνετε υπερβολές, ιδίως σε θέματα που αφορούν το πόσο γρήγορα θα πάτε σε μία προπόνηση. Οργανώστε τις προπονήσεις σας έτσι ώστε να γίνονται με παρέα, κυρίως τα συνεχόμενα και αργά χιλιόμετρα. Μία διαφορετική διαδρομή ίσως να προσέθετε και λίγη ποικιλία.

Διατροφή

Το κλειδί είναι η διατροφή. Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας θα σας βοηθήσει και στην οργάνωση της διατροφής σας κατά τις τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα. Τα προϊόντα της διατροφής μας περιέχουν ποικίλες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καφεΐνης, οπότε είναι πολύ σημαντικό οι όποιες δοκιμές να γίνονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και κατά προτίμηση στις μεγάλες προπονήσεις (long run), που είναι και μία προσομοίωση κατά κάποιο τρόπο της διάρκειας του αγώνα. Μην το αφήνετε μέχρι την ημέρα του αγώνα για να δοκιμάσετε ένα gel ή μία μπάρα.

Ξεκούραση

Τις τελευταίες μέρες αφήστε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί. Πρέπει να πάτε στον αγώνα νιώθοντας φρεσκάδα και όχι υπερβολικά προπονημένος ή κουρασμένος. Είναι καλό να κρατάμε τους μυς ενεργούς, αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να καταγράψετε τα χιλιόμετρα της τελευταίας της στιγμής. Ότι κάνατε, κάνατε!!!

Ρυθμός

Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει το ρυθμό σας. Την ημέρα του αγώνα προσπαθήστε να αποφύγετε αυτούς που τρέχουν γύρω σας κατά την εκκίνηση. Θυμηθείτε όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει για να βρείτε το ρυθμό στον οποίο μπορείτε να ανταποκριθείτε. Μείνετε συγκεντρωμένοι και ακολουθήστε το σχέδιο σας.

Εξοπλισμός

Μη φοράτε τίποτα την ημέρα του αγώνα που δεν το έχετε πρώτα δοκιμάσει στην προπόνηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τριβές με πιθανούς τραυματισμούς και να αποτελέσει ίσως και ένα λόγο να σταματήσετε την προσπάθειά σας.

Ύπνος

Μην μπείτε στον πειρασμό τις τελευταίες μέρες να μείνετε μέχρι αργά. Η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να ακούσετε το σώμα σας και να κοιμηθείτε όταν αισθάνεστε κουρασμένοι. Την ημέρα πριν τον αγώνα πρέπει να ξαπλώσετε όσο μπορείτε. Αφήστε για λίγο την οικογένεια και τους φίλους σας και εξηγήστε τους ότι αυτό είναι το καλύτερο. Και για κλείσιμο, να θυμάστε ότι έχετε μόνο μία ευκαιρία!