Πολλές φορές συζητώντας με φίλους δρομείς και μη, αναφερόμαστε στην κούραση ενός αγώνα Μαραθωνίου. Ας πούμε μερικά πράγματα για αυτό το θέμα, μιας και οι περισσότεροι έχουν μπει στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Πάνω λοιπόν σε αυτές τις συζητήσεις έχω αναφερθεί συχνά ότι η κούραση από την ημέρα του αγώνα τις περισσότερες φορές ίσως δεν ξεπερνά την κούραση από πολλές προπονήσεις κατά τη διάρκεια της επίπονης πραγματικά προετοιμασίας. Μία προετοιμασία που ας μην ξεχνάμε ότι ξεκινά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες υψηλές και σε μία περίοδο που όλοι μας αναζητούμε την ξεκούραση μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αντί λοιπόν της ξεκούρασης, βάζουμε τον οργανισμό μας σε μία πολύπλοκη διαδικασία διαχείρισης των ενεργειακών αποθεμάτων καθώς έχει να αντιμετωπίσει την ψυχολογική και σωματική κούραση της χρονιάς, τις υψηλές θερμοκρασίες, την προπόνηση με αυξημένα χιλιόμετρα και κάτι που πολλοί από εμάς δεν δίνουμε μεγάλη σημασία…τον ελλιπή και πολλές φορές «άτσαλο» ύπνο του καλοκαιριού. Ουσιαστικά την ξεκούραση του οργανισμού μας από όλα αυτά.

Πόσο σημαντικό είναι να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων εβδομάδων προετοιμασίας; ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ…ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Η καθημερινή ξεκούραση του οργανισμού μας είναι αυτή που συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη ενός στόχου. Αν ο οργανισμός μας πάει καταπονημένος σε μια δύσκολη προπόνηση το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από το προσδοκώμενο και η συσσώρευση κούρασης θα δυσκολέψει την επόμενη προπόνηση με αλυσιδωτά άσχημα αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου καθημερινά για να μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία τις εργασίες που εσείς θα του επιβάλετε. Η ανάκτηση λοιπόν των δυνάμεων είναι το «κλειδί». Ακόμα και από μία επίπονη προπόνηση ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της είναι η σωστή αποθεραπεία, την οποία θα πρέπει να βλέπουμε ως μέρος της αυριανής προπόνησης και όχι ως αγγαρεία. Μια προετοιμασία δηλαδή του μυϊκού μας συστήματος για την επόμενη δοκιμασία.

Επίσης δεν είναι κακό, πάντα με βάση το πρόγραμμά μας, να παίρνουμε και τα ρεπό μας. Ναι…είναι εκείνες οι μέρες που δεν πάμε για προπόνηση!!! Είναι εκείνες οι μέρες που πρέπει ο οργανισμός μας να ξεκουραστεί, που πρέπει το μυαλό μας να ξεκουραστεί, που πρέπει το σώμα μας να πάρει την ευκαιρία να ανεφοδιάσει και να απορροφήσει ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μύες μας για να αναρρώσουν και να προετοιμαστούν για τις επόμενες σκληρές προπονήσεις.

Η διατροφή μετά την άσκηση μπορεί να βελτιώσει το ρυθμό αναπλήρωσης και αποκατάστασης, ιδίως όταν είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που βοηθά άμεσα στην ανασύσταση του κατεστραμμένου μυϊκού ιστού. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου φυσικής κατάστασης. Μικρότερη βλάβη των μυών και καλύτερη αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη ανθεκτικότητα των μυών, χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και ταχύτερη αύξηση της φυσικής κατάστασης και των επιδόσεων.

Τέλος θα πρέπει να τονίσω ότι στην προπόνησή μας και στην καθημερινή κατανομή των ενεργειακών μας αποθεμάτων σημαντικό είναι να συνυπολογίζουμε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που ο καθένας μας έχει αναλάβει (δουλειά, οικογένεια κτλ). Ακούστε το σώμα σας και δεν θα βγείτε χαμένοι.